15. Apr 2021.

Organizovana završna konferencija projekta

U okviru projekta “Mladi talenti, sadašnjost i budućnost Crne Gore”, danas je održana završna konferencija u NEST Coworking prostoru. Tom prilikom, uz poštovanje epidemioloških mjera, organizovane su hibridne panel diskusije i dodjela sertifikata za učešće u mentorskom programu “Mreža mozgova 2.0”.

 Projekat su implementirali Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) / Organisantion of Montenegrins Studying Abroad (OMSA) i Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore / English Language Teachers’ Association (ELTAM), a uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koji je imao za cilj ima uspostavljanje saradnje uspješnih studenata u inostranstvu sa talentovanim i perspektivnim učenicima srednjih škola i nastavnicima u Crnoj Gori, kako bi se pružila neophodna podrška za dalji razvoj kapaciteta darovitih srednjoškolacaca.

Tokom prvog panela bilo je više riječi o samom projektu, važnosti ranog prepoznavanja talenata kod učenika i učenica, pružanju podrške daljem razvoju njihovih talenata, te dobrim modelima prakse u radu sa srednjoškolcima i srednjoškolkama. Tim povodom, govorili su i Dimitrije Jovićević, koordinator projekta i član Upravnog odbora OCSI; Dorontine Berishaj, psihološkinja i koordinatorka Društvenih nauka u OCSI, Dragana Radoman, nastavnica engleskog jezika i predsjednica Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, kao i Marija Bojić, profesorica engleskog jezika i književnosti, članica odbora Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM.

Tokom drugog panela, učešće su uzeli učesnici/e Mentorskog programa Mreža mozgova 2.0. Naime, u okviru projekta sproveden je i Mentorski program Mreža mozgova 2.0 za 30 srednjoškolaca i srednjoškolki, iz svih djelova Crne Gore, koji su dobili priliku da se povežu sa mentorima i mentorkama, studentima i studentkinjama na renomiranim svjetskim univerzitetima, i kroz program individualnog mentorstva unaprijede svoja znanja i vještine u oblastima njihovog interesovanja. Oni su takođe dobili priliku da saznaju više o mogućnostima nastavka školovanja u Crnoj Gori ili inostranstvu, u oblastima njihovog interesovanja.

Mentorski program je bio izveden u formi onlajn individualnih radionica, na kojima su studenti, sa odgovarajućim akademskim znanjem i vještinama, izložili na prijemčiv, primjeren i uzrastu prilagođen način tematiku iz nauke i oblasti za koju je učenik ili učenica aplicirala. Pored toga, u okviru projekta su sprovedene i zajedničke radionice, na teme apliciranja studija u inostranstvu, donošenja karijernih odluka, pisanje CV-ja i motivacionog pisma i networking događaji sa članovima i alumnistima Organizacije gdje su učenici i učenice mogli da dobiju informacije iz prve ruke o načinima apliciranja za konkretne programe stipendiranja. 

U okviru ovogodišnjeg programa, 30 srednjoškolaca i srednjoškolki, je dobilo priliku da učestvuje u mentorskom programu i to:

  • Program A namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama koji imaju izražene afinitete prema određenoj naučnoj oblasti ili umjetnosti, odnosno imaju izražena interesovanja i/ili uspjehe u nekoj određenoj oblasti poput matematike, medicine, data science, filosofije, pjevanje itd.) i
  • Program B namijenjen srednjoškolcima i srednjoškolkama koji imaju izražene sposobnosti ličnosti, odnosno učenici i učenice koji su prepoznati kao lideri u zajednici, organizatori aktivnosti, vršnjački edukatori itd, a koji su pored individualnih radionica imali i zajedničku obuku o razvoju liderskih kapaciteta.

U drugom panelu, učešće su uzeli: Diandra Kočan, učenica JU Srednja mješovita škola “Bratstvo Jedinstvo”, koja je uzela učešće u mentorskom programu B, odnosno mješovitom programu;  Tea Mandić, učenica JU Gimnazija Slobodan Škerović, koja je učestvovala u mentorskom programu A, i  Aleksandar Krivokapić, učenik JU Gimnazije Stojan Cerović koji je takođe učestvovao u mentorskom programu A.

Na samom kraju, u ime OCSI, sertifikate o učešću u mentorskom programu je dodijelio Miloš Đuranović, programski menadžer OCSI. U svom izlaganju, on je izjavio: “Ovo je već druga generacija prorgrama Mreža mozgova, i jako smo srećni što smo imali priliku da sprovodimo program. Takođe, veliko nam je zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podržalo projekat i nadamo se da ćemo nastaviti saradnju u narednim godinama, kao i da ćemo proširiti i unapijediti program Mreža mozgova.  Veliko nam je zadovoljstvo što je 30 darovitih srednjoškolaca/ki učestvovalo u projektu, ali nam je žao što smo morali da odbijemo dio prijavljenih sjajnih mladih ljudi – zbog ograničenog broja mjesta. Pozivamo sve one koji nas prate, a koji su zainteresovani za učešće u programu, da posjete naš sajt talents.omsa.me i već sada mogu da dostave kontakt podatke kako bismo ih informisali o narednoj generaciji programa. Srednjoškolcima/ama koji su učestvovali u programu želimo puno sreće u budućim akademskim i životnim poduhvatima, i nadamo se da ćemo narednih godina imati priliku da se družimo i pratimo njihove uspjehe, a neke od njih dočekamo kao nove članove OMSA-e.”

Video snimak možete pogledati na ovom linku.

POVEZANE NOVOSTI