28. Apr 2021.

O studijama ekonomije

Piše: Ksenija Racković, studentkinja ekonomskog fakulteta Univerziteta u Firenci

 

O studijama ekonomije

 

Studije ekonomije sinonim su za samoinicijativno pojednostaljivanje i uprošćavanje problemskih situacija na dnevnom nivou, logičko i kritičko mišljenje, razvoj društvene svijesti. Ekonomija se ne bavi samo novcem, zapravo moglo bi se reći da je proces obrnut – novac se ‘’bavi’’ ekonomijom. Ekonomija je društvena nauka koja istražuje ljudima dostupne načine i kanale za proizvodnju, upotrebu i distribuciju resursa, istovremeno istražujući komponente koje stimulišu i podstiču ljudske reakcije pred problemom i rješenja pred zadatkom. 

Ona objedinjuje informacije i iz drugih oblasti – političkih nauka, geografije, istorije, marketinga, filozofije, sociologije, antropologije u službi traženja stabilne ravnoteže između statističkih analiza i subjektivnih fenomena zbog čega je idealan poziv za sve one koji uživaju i na časovima matematike i na časovima psihologije. Najsvestranije mlade ljude koje poznajem srela sam upravo na svom fakultetu, a pošto je neodlučnost često boljka istih, povoljna okolnost je ta da su studije podijeljene na osnovne, koje su često i uslov za master (u trajanju od dva semestra) i/ili magistrarske studije (koje traju četiri semestra). Ovakva organizacija dozvoljava studentu da se posveti različitim sferama interesovanja na različitim akademskim nivoima. 

O disciplinama

Najpopularnije Underpinning discipline su (u zagradama su nazivi na italijanskom kako bi se oni koji namjeravaju da obrazovanje nastave na nekom od tamošnjih univerziteta lakše snalazili u procesu traženja i online prijava):

 • Ekonomija i Trgovina (Economia e Commercio)
  Ovo je najopštiji iliti “najheterogeniji” uvid u ovu nauku i najsigurniji prvi korak za gorenavedene.  Ne obavezuje studenta da na početku izabere naredni korak i daje slobodu na tržistu rada. Najvažniji predmeti na ovom smjeru su makroekonomija, mikroekonomija, statistika, matematika.
 • Korporativna Ekonomija (Economia Aziendale/Economia e Gestione di Impresa)
  Ovo je smjer za vas ukoliko prepoznajete interesovanje za administraciju i sve različite faze poslovanja jedne kompanije – od rađanja ideje preko preko quality policies do same prodaje usluge ili proizvoda. 
 • Finansije (Economia e Finanza/Economia delle Banche, delle Assicurazioni e degli Intermediari Finanziari)
  Disciplina je snažno orijentisana i koncentrisana na izučavanje principa koji regulišu finansijski sektor (zaposleni, kompanije, priroda ugovora, ali i javno, porezno, trgovačko, internacionalno pravo i sl).
 • Statistika (Scienze Statistiche)
  Ovaj smjer formira individue spremne ne samo da izvršavaju operacije statističke prirode na visokoprofesionalnom nivou, već i da iste interpretiraju, delegiraju i pravilno orijentišu  ka donošenju najefikasnijih rjesenja.  

Pored ovih, jako popularne su i: Ekonomija i Marketing, Ekonomija i Turizam, kao i Business and Economics. 

O zanimanjima nakon završenih studija

Neki od profila u kojima ćete se sigurno pronaći na tržištu rada kad zvanično budete završite studije su:

 • Analitičar/ka tržišnog Istraživanja
  Pomaže kompanijama da ustanove šta, koliko i na koji način da ponude i promovišu proizvode, kroz ankete koje identifikuju potencijalne kupce. Saznanja zatim implementiraju u efektivne marketinške i prodajne strategije.
 • Finansijski/a analitičar/ka
  Usko specijalizovan za određene vrste hartija od vrijednosti i radi za proviziju preko posredničkih kuća i velikih finansijskih institucija. Odgovornosti ovog posla: proučavanje tržišta hartija od vrijednosti, kompanija i konkurencije, preporuka o kupovini i prodaji hartija od vrijednosti na osnovu predviđenih budućih kretanja.
 • Analitičar/ka podataka
  Tok posla određen je prirodom djelatnosti kompanije, a obuhvata prikupljanje, prečišćavanje, transformaciju i/ili modelovanje sirovih podataka u blokove informacija koje koriste marketaru, diveloperu, računovodstvu i dr. 
 • Računovođa
  Posao podrazumijeva izradu, vođenje i održavanje finansijske i nefinansijske dokumentacije u privrednim ili neprivrednim subjektima, u agenciji za knjigovodstvo, državnoj upravi i sl.
 • Aktuar/ka
  Bavi se mjerenjem rizika i upravljanjem istih na osnovu teorije vjerovatnoće i srodnih vještina.
 • Ekonomski savjetnik/ca ili Konsultant/kinja
  Primjenjuje tehnike ekonomske analize u svrhu maksimizacije prihoda, prestiža. Očekivano je izvrsno poznavanje mikroekonomije, ekonometrije, finansija. 
 • Menadžer/ka proizvoda
  Zadužen za specijalizovano upravljanje svim aktivnostima vezanim za neki proizvod, planira rad službi u skladu s definisanom strategijom poslovanja, predlaže godišnje i mjesečne planove, raspoređuje radne zadatke.
 • Business reporter/ka
  Istražuje i opisuje ekonomske trendove, privrednu politiku, kreira ili učestvuje u kreiranju informativnih platformi.
 • Bankar/ka
  Interaguje sa klijentima na dnevnoj bazi.
 • Kompenzacioni Menadžer/ka
  Stara se o adekvatnim nadoknadama za rad na osnovu ranga, kvalifikacije, opisa i obima posla.

Dobra organizacija, proaktivnost, uspješno i svrsishodno delegiranje zadatak, i time management neke su od osobina koje se u srednjoj školi razvijaju i ispoljavaju kroz projektne zadatke, debatni klub, đački parlament, redakciju školskog lista i sl. Za studije ekonomije pomenute vještine su dragocjene, a ukoliko ste u nižim razredima još uvijek stižete da se oprobate u nekoj od praktičnih aktivnosti koje vaša škola  nudi i prepoznate ih kod sebe. 

O upisu

Svaki univerzitet ima svoja pravila koja se tiču upisa, kao i strukturu prijemnog ispita – ukoliko isti postoji.  Obratite pažnju na to da li je moguće prijaviti se na više različitih univerziteta u istoj državi, koji je traženi nivo poznavanja  jezika na kom namjeravate da pohađate fakultet, te da li znanje istog možete dokazati kroz neki sertifikat koji se stiče dok ste još srednjoškolci.  

Svoju prijavu na Università degli Studi di Firenze poslala sam uz posredstvo Ambasade Italije gdje sam onda ušla u proces dobijanja studentske vize, dok sam se za prijemne ispite prijavila online putem sajta Univerziteta. Za takozvani OFA test koji se sastoji iz zadataka iz logike i matematike pripremila sam se na osnovu primjera koji je bio dostupan na sajtu. Polaganje ovog testa nije krucijalno za upis na fakultet međutim, jeste uslov za pristup ispitima kao što su matematika 1, matematika 2, statistika 1, statistika 2, mikroekonomija i ista pravila važe i kako za strane tako i za studente iz Italije. Test se može ponavljati na svakih nekoliko mjeseci, a fakulteti često studentima ponude i tutora koji ih usmjerava prilikom priprema ukoliko  je to neophodno.  Što se tiče ispita iz  poznavanja jezika, o strukturi sam se informisala na sajtu Univerziteta gdje sam isti i prijavila.  U mom slučaju ispitivanje je bilo usmeno. Dat mi je na čitanje osvrt na aktuelnu ekonomsku situaciju u vidu članka iz dnevnih novina  koji sam komentarisala uz pitanja nekoliko članova komisije. Zatim je razgovor nastavljen u opustenijem tonu – pitali su me o prirodnim ljepotama Crne Gore, umjetnosti u Firenci, kako sam putovala i sl. Na ovom sajtu možete prčitati više o testu koji se polaže pri upisu: https://www.skuola.net/test-ingresso/test-economia/simulazione-test-economia.html 

Prije nego pošaljete prijavu na neki fakultet dobro proučite koje su to materije koje ćete slušati i na koji način se one polažu – parcijalno ili samo kroz jedan, finalni ispit.

Poznavanje jezika

Prijemni iz italijanskog (ali i bilo kog drugog stranog jezika) TIPS and TRICKS:
-čitajte novine i pokušajte da prepričate naglas pročitano;
-slušajte muziku;
-prebacite telefon na italijanski, zapratite na društvenim mrežama sadržaj koji vas interesuje na italijanskom; i
-opustite se! Vjerovatno znate i više nego što mislite.

Preporuke za dodatnu literaturu

Scuola di Economia e Management guida:
https://www.unifi.it/p11803#eco

Primjeri testova iz italijanskog jezika:
https://lingua.com/it/italiano/lettura/

https://kakonamaster.com/

Spisak ekonomskih fakulteta u Italiji:
https://www.skuola.net/facolta/appunti-economia/elenco-sedi-facolta-economia.html

https://www.ammissione.it/area-sociale-economica/dove-studiare-economia-in-italia/17650/

Vodič za studiranje u Firenci:
https://helphousing.com/blog/guida-per-studiare-a-firenze

 

I naravno https://omsa.me/

https://www.youtube.com/watch?v=RW2wiR76SCg

 

POVEZANE NOVOSTI