8. Nov 2021.

Edukativni portali

Dragi učenici i studenti,

U daljem tekstu možete se informisati na koje sve načine, uz pomoć kompjutera, tableta, čak i telefona, možete ispuniti svoje slobodno vrijeme i naučiti nešto novo. Uz pomoć i iskustvo naših članova, za vas smo sakupili veliki broj linkova preko kojih možete pratiti razna online predavanja, učiti jezike, čitati knjige i gledati filmove, kao i steći osnove nekih novih vještina poput programiranja i pravljenja video igrica ili animacija.

Svakako- ako mislite da u rukavu imate neku dodatnu platformu koja bi mogla biti od koristi ne ustručavajte se da je podijelite sa na nama!

Univerziteti Ivy League-e nude preko 450 online besplatnih kurseva ( kompjuterske nauke, prirodne nauke, biznis, programiranje, društvene nauke, umjetnost i mnoge druge). Sve što treba da uradite je da nađete kurs koji vam odgovara i pratite uputstva na sajtu kako da se za njega prijavite.

Duolingo je jedna od trenutno najpopularnijih platformi za učenje stranih jezika. Možete je koristiti i u formi aplikacije. Sve što je potrebno je da se registrujete preko e-mail adrese ili Facebook-a. Ako imate već neko predznanje iz određenog jezika, Douligo će vas testirati na samom početku i shodno rezultatima svrstati u adekvatnu grupu. Jedina mana je što je za sada moguće učiti jezike samo sa engeskog jezika (engleski-španski, engleski-italijanski, engleski-japanski itd.).

Khan Academy je besplatna onlajn platforma na kojoj možete naći razna kratka predavanja i objašnjenja u poljima fizike, biologije, matematike, medicine, ekonomije i finansija, kao i pripreme za veliki broj standardizovanih testova poput SAT i LSAT.

Pored navednih platformi, u svijetu postoje mnoge platforme za online učenje, na kojima možete slušati razne vrste kurseva i predavanja. Neke od najpopularnijih su i edXCourseraUdemy i MOOC.

Ako vas ipak zanima nešto praktičnije i interaktivnije, na Unity i Microbit platformama možete razviti svoje programerske sposobnosti ili pak kreirate sopstvenu video igricu. Instrukcije možete pronaći i na ovim Youtube i Google platformama. Ukoliko pak želite samo da naučite kako da koristite različite platforme i aplikacije za digitalno obrazovanje, onda je Digital Education platforma namijenjena vama!

U nastavku vam donosimo i pregled nekih manje poznatih i jedinstvenih prilika da iskoristite svoje slobodno vrijeme na kvalitetan i edukativan način!

Ted Talks su kratke prezentacije na temu tehnologije, dizajna i zabave, inspirativni govori za koje ste možda već čuli. U ovim danima, svima nam je dobrodošla inspiracija, pa zato preporučujemo da pogledate neke od njihovih prezentacija i govora.

Onima koji ipak odaberu manje učenja a više opuštanja, predlažemo sajtove i platforme fokusirane na kulturni sadržaj. Ukoliko vas interesuje muzika, književnost, umjetnost ili filmovi, sigurni smo da ćete ovdje pronaći nešto po svom ukusu.

Gradsko pozorište je za djecu i mlade spremilo onlajn prenos predstava koje su trenutno na repertoaru. Nekoliko svjetskih muzeja i galerija poput National Gallery of Art u Washingtonu, British Museum u Londonu i Musée d’Orsay u Parizu omogućilo je ljubiteljima umjetnosti virtuelne posjete nekim od popularnih izložbiBerlinska filharmonija je pripremila besplatan prenos njihovih koncerata za sve ljubitelje klasične muzike koji se registruju na sajt do 31. marta uz kod BERLINPHIL.

Netflix nudi mjesec dana besplatnog korišćenja za nove korisnike, dok HBO GO nudi 7 dana. Amazon Prime nudi mjesec dana besplatnog korišćenja, što uključuje i servis za onlajn gledanje serija i filmova. Youtube Premium nudi mjesec dana besplatno za gledanje premium sadržaja-čak i oflajn. Ne zaboravite da se po isteku probnog perioda odjavite kako ne biste plaćali pretplatu!

Bookmate platforma za elektronske knjige nudi sedam dana besplatnog korišćenja, uz kod “SEDIGDESI”.

I za najmlađe smo pronašli dječije sajtove edukativnog sadržaja kako bi svoje slobodno vrijeme proveli na koristan, ali i zabavan način. Kvizovi za djecu iz raznih oblasti, podijeljeni po uzrastima na sajtu Artrea!  Radne sveske za djecu na poznatom dječjem sajtu 123homeschool4me. Lekcije iz matematike i fizike za osnovce na sajtu Uči slobodno!

Na samom kraju, znamo da izolacije i karantini mogu da utiču na mentalno zdravlje određenih grupacija. Zato je važno da mi, mladi ljudi, budemo primjer kako na kvalitetan način možemo da provedemo slobodno vrijeme u ovakvim situacijama. Ukoliko se pak zadesite da u blizini imate djecu kojoj je potrebna psihološka podrška u periodu zdravstvene krize, preporučujemo vam da pogledate ovaj Priručnik.

Vaš OCSI tim

POVEZANE NOVOSTI