2. Oct 2021.

Blog za tvoje dobro

Slegni ramenima i udahni duboko.

Već znaš dosta o motivaciji i teško se motivišeš ovih dana. Teško je učiti, razmišljati o jednoj stvari, odraditi projekte na poslu, pa i vidjeti se i pričati s drugim ljudima. I kada ništa ne postigneš, još je teže odmarati pa i spavati.

Prije smo išli na različita mjesta, učili s drugima, motivisali se pomoću unutrašnjih želja za uspjehom, kao i eksternih stvari kao što su dobre ocjene, bolji posao, novo društvo. Ovo nijesu nove teme, ali kada smo primorani da se bavimo ovim temama i osjećanjima u jednoj ili svega par prostorija unutar kuće, ostaje pitanje kako da postignemo balans rada i odmora koji smo nekada postizali.

Nastavi da dišeš. Pomisli na to kako sjediš: da li osjećaš tenziju u vratu, leđima, nogama? Diši. Uradi par vježbi za vrat koje tebi odgovaraju i istegni se. Nastavi da dišeš i ponovo provjeri stanje, kako u vratu, leđima, nogama, tako i u ostalim djelovima tijela. Kako se osjećaš? Naglas potvrdi u čemu ti je ova vježba pomogla i ne zaboravi da dišeš istim tempom.

Pogledaj ili opipaj oko sebe. Pronađi jednu stvar koja te asocira na rad. Bilo da su u pitanju studije ili profesija, neka te ta stvar podstiče na koncentraciju na isto. Ukoliko studiraš i radiš, izaberi dvije stvari uz iste instrukcije.

Neka ove stvari budu fizičke predstave radnji s kojima se suočavaš, bilo da je u pitanju posao ili studije. Te stvari vidiš ili osjećaš, i na taj način one podstiču koncentraciju na određenu radnju. Za što bolje ishode, razmisli o nekim čulnim stimulansima koji te podstiču na određene radnje i poveži ih s izabranim stvarima.

Da li piješ kafu dok učiš, a čaj dok odmaraš? Da li bi u drugim okolnostima učio vani ili u kafiću? Da li preferiraš gužvu (učiš bolje s drugima nego sam)? Ukoliko ne možeš da ostvariš bilo koji od fizičkih stimulansa za rad, pronađi alternativu kao što su zvuci prirode, nekog objekta, punog kafića, ili instrumental muziku.

Sada je vrijeme da pronađeš jednu stvar iz okruženja, koja predstavlja zabavu ili odmor. Zabava ili odmor mogu biti bilo kog oblika, a da predstavljaju nagradu za rad. Pomeni ih na glas i kaži šta predstavljaju.

Neka ove stvari i čulni stimulansi budu u istom prostoru ukoliko je drugačije nemoguće. Po mogućnosti, neka se nalaze na dva različita ugla prostora u kojem se nalaziš, radi efikasnosti. Podijeli vrijeme koje provodiš u prostoru na rad i odmor i odredi koliko vremena posvjećuješ ovim radnjama. Uzmi u obzir obim projekta koji završavaš i podijeli ga na ostvarljive dionice. Nakon svake dionice, nagradi se stvarima koje predstavljaju odmor ili zabavu.

Ovaj proces je nov i dok ga izgrađuješ, pomjeraj limite naspram uspjeha i neuspjeha. Ne plaši se izazova, ali i ne postupaj grubo prema sebi. Ti si jedina osoba koja može da definiše svoj tempo disanja, osjećaje u tijelu, stvari koje te okružuju, motivišu, i podstiču uspjeh u radu i zabavi.

POVEZANE NOVOSTI